Dr. İsmail Yıldız'ın kaleme aldığı Milliyetçi Eğitim Düşüncesi (1923-2009) kitabı çıktı.

HAKKIMIZDA / GENEL MERKEZ HABERLERİ

Milliyetçi Eğitim Düşüncesi (1923-2009), Cumhuriyet döneminde Türk milliyetçilerinin eğitim konusunda düşüncelerini ve eylemlerini ortaya koyan önemli bir kaynak. PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen öğretmen adayı Fırat Yılmaz Çakıroğlu ile Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın öğretmenlere ithafen yazılan kitabın alt başlığı ise "Yaşasın Milliyetçi Eğitim Mücadelemiz"
Genel Başkan Dr. İsmail Yıldız tarafından yazılan kitap, Yüzde İki Yayınları tarafından yayımlandı.

Milliyetçi Eğitim Düşüncesi (1923-2009), on bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Türk milliyetçiliğinin gelişimi ve Türk milliyetçilerinin eğitim tanımları yer alıyor. Diğer dokuz bölüm ise Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren eğitimin karşılaştığı temel sorunlara; eğitim ve ideoloji ilişkisine, öğretmen yetiştirme, müfredat, çevre, din eğitimi, mesleki eğitim, yabancı dil öğretimi gibi konulara Türk milliyetçilerinin bakışlarını ortaya koyuyor.

Kitapta Mümtaz Turhan, Erol Güngör, Seyit Ahmet Arvasi, Nurettin Topçu, Dündar Taşer, Ahmet Kabaklı, Akdes Nimet Kurat, Ahmet Tablı, Amiran Kurtkan, Bedrettin Keleştemur, Cemil Kırımlıoğlu, Ferruh Müftüoğlu, Hikmet Tanyu, İbrahim Erol Ataer, İhsan Unaer, Kemal Or, Lütfi Şehsuvaroğlu, Melin Has Er, Müjdat Kayayerli, Nebil Buharalı, Necdet Ekici, Necdet Sancar, Necmettin Hacıeminoğlu, Necmettin Tozlu, Nihal Atsız, Orhan Türkdoğan, Osman Sönmez, Reha Oğuz Türkkan, Rıza Kardaş, Samiha Ayverdi gibi aydınların düşüncelerine yer veriliyor. Kitapta incelenen dergiler ise Çınar, Bozkurt, Kopuz, Türk Yurdu, Doğu, Yeni Düşünce, Fedai, Ülkücü Kadro, Milli Eğitim ve Kültür, Hasret, Nizam-ı Alem, Tanrıdağı, Yeni Sözcü gibi dergiler.

Kitapta Türk milliyetçilerinin siyasi alanda eğitimle ilgili görüşleri ise Milliyetçi Hareket Partisi ile Büyük Birlik Partisi’nin beyannameleri ve yaşadıkları dönemde bu siyasi partilere liderlik yapmış olan Alparslan Türkeş ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun açıklamaları üzerinden değerlendiriliyor.

Bir sınıflandırma çalışması olan Milliyetçi Eğitim Düşüncesi (1923-2009), "milliyetçi aydınların fikirleri dikkate alınsaydı bugün yaşanan Fethullahçı Terör Örgütü Kalkışması gibi olaylar yaşanmazdı" gibi önemli iddiları da içinde barındırıyor. Kitap bu ve benzer iddilarla farklı ideolojiler tarafından kriminalize edilmiş bir akım gibi gösterilen Türk milliyetçiliğinin eğitim sorunları konusunda sunduğu ileri düzeyde, mutedil ve yerli çözümler ile aslında bir çok ideolojik akımdan daha değerli olduğunu savunuyor.

Dr. İsmail Yıldız'ın bir çoğu dergilerde yayınlanan ve kaybedilmeye yüz tutan yazıları tekrar gün yüzüne çıkararak hazırladığı çalışma Türk milliyetçilerinin eğitim konusundaki düşüncelerini bir arada sunan ve okura bu düşünceleri kıyaslama imkanı veren ilk çalışma olması bakımından da önemli.203 sayfadan oluşan kitabın son sayfasında ise 1978 yılında eğitim enstitülerinin kapatılmasına ülkücülerin gösterdiği tepkiyi anlatan bir çizim bulunuyor. Çizimde Gazi Eğitim Enstitüsü'nün üstünde bir bozkurt ve Türk bayrağı bulunuyor. "Emperyalizmin oyunları boşa çıkacak, eğitim enstitüleri ülkücü kalacaktır" sloganıyla 1978 yılında Hasret Dergisi'nde yayınlanan bu çizim aynı zamanda kitabın amacını da özetliyor. 

 Okunma Sayısı : 2013         25 Ekim 2019

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 702200

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.