12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü Kutlu Olsun

HAKKIMIZDA / GENEL MERKEZ HABERLERİ

1964 yılından beri ülkemizde, modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale'in doğum günü olan 12 mayıs, "Hemşireler Günü" ve bugünü içeren 12-18 mayıs ise "Hemşirelik Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Değişen sağlık ihtiyaçları kapsamında hasta  haklarına, hasta yakınının beklentilerine en uygun şekilde cevap vererek verimli ve etkin bir sağlık hizmeti sunan hemşirelerimizin, sadece hemşireler gününde hatırlanıp, klişe laflarla geçiştirilmesine artık karnımız toktur. Hemşirelerimizin kutlamalara değil, sorunlarına çözüm olacak icraatlara ihtiyacı vardır.

Hemşireler, toplumun genel sağlık sorunları dışında, kendi özlük hakları için de mücadele etmek zorundadırlar. Sağlık hizmeti sunucuları içinde hemşirelerin ekonomik, siyasal, sosyal haklarının, insana yaraşır düzeyde yaşamalarına imkan verecek şekilde iyileştirilmesi gerekmektedir.

Sağlık hizmetlerinin aksaması toplum tarafından da hoş karşılanmamaktadır. Toplumumuzun hak ettiğine inandığımız kaliteli sağlık hizmeti sunumunun yolu, işini seven, mutlu ve müreffeh bir hayat standardını yakalamış başta hemşire ve sağlık çalışanlarından geçmektedir.

Şiddetten ve mobbingden uzak güvenli çalışma koşulları tüm sağlık çalışanlarının hakkıdır. Performans adı altında adil olmayan ücretlendirme sistemi, eşitlikçi bir yapıya kavuşturulmalıdır. Gece çalışmaları, gündüz mesaisinden farklı değerlendirilmelidir. Erken emeklilik hakkı verilecekse bir an önce verilmeli fakat komik oranlar değil, sağlıkçıların gerçek yıpranma oranları dikkate alınarak ciddi bir çalışma yapılmalıdır. Çalışma saatleri sağlıkçıların hayatlarının sadece hastaneden ibaret olmadığı düşünülerek, makul sürelere çekilmelidir. Hemşire ve sağlık çalışanlarının aldığı ek ödemeler komik rakamlar olsa da, emekliliğe yansıtılmalıdır. Gece çalışmaları meslekteki kıdem nisbetin de azaltılmalıdır. Hemşireler asli işlerine çekilmeli, herkes görev  ünvanı ne ise o işi yapmalıdır. Angarya işler hemşirelerin üzerinden alınmalı, asıl işlerine yoğunlaşmaları sağlanmalıdır. Hizmet üretilen mekanlar insani çalışma şartlarına uygun dizayn edilmeli, fiziksel ortamlar, ihtiyaçlara cevap verebilir nitelikte olmalıdır. Çalışanların konuda komşuda rezil olan çocukları için, hadi ücretsiz olmasını geçtik, makul ücret karşılığı kreşler tesis edilmelidir. 

Hemşirelerimiz nezdinde bütün sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen daha pek sorunları mevcuttur. Saymakla da bitmez. Lakin biz bu sorunları şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da her fırsatta dile getirmeye devam edecek, ne çekinecek ne de bıkıp, usanacağız. Sorunlar bir bir çözülene kadar dilimiz döndüğünce, gücümüz yettiğince haykırmaya devam edeceğiz. 

Son olarak, güç çalışma şartları altında, insan sevgisiyle dolu, özveri, sabır ve hoşgörü ile zor ama onurlu bir görevi ifa eden hemşirelerimiz,  bu hemşireler gününde artık süslü kutlama mesajları değil, dertlerine, sıkıntılarına çare olacak somut adımlar beklemektedir.

Eksen Sağlık-Bir-Sen olarak,  bu duygu ve düşünceler içinde, cefakar ve fedakar tüm hemşirelerimizin 12 Mayıs Hemşireler Gününü kutlar, görevlerinde başarı, hayatlarında mutluluklar dileriz.


Burhan OK
Genel Başkan Yardımcısı

 Okunma Sayısı : 3044         12 Mayıs 2017

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 461275

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.