8 KASIM DÜNYA RADYOLOJİ GÜNÜ KUTLU OLSUN

HAKKIMIZDA / GENEL MERKEZ HABERLERİ

Röntgen Almanya'nın Remscheid şehrinin Lennep ilçesinde doğdu. Çocukluğu ve ilköğretim yılları Hollanda'da ve İsviçre'de geçti. 1865 yılında girdiği Zürih Politeknik üniversitesinde eğitimi gördü ve 1868 yılında makine mühendisi olarak mezun oldu. 1869 yılında Zürich Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Mezuniyetinin ardından 1876'da Strazburg'da, 1879'da Giessen ve 1888'de Würzburg Julius-Maximilians-Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak öğretim görevi yaptı. 1900'de Münih Üniversitesi Fizik kürsüsüne ve yeni Fizik Enstitüsünün yöneticiliğine getirildi. Öğretim üyeliği görevinin yanı sıra araştırmalar da yapmaktaydı. 1885 yılında kutuplanmış bir geçirgen hareketinin, bir akımla aynı manyetik etkileri gösterdiğini açıkladı. 1890'lı yılların ortalarında çoğu araştırmacı gibi o da katot ışın tüplerinde oluşan lüminesans olayını incelemekteydi. "Crookes tüpü" adı verilen içi boş bir cam tüpün içine yerleştirilen iki elektrotdan (anot ve katot) oluşan bir deney düzeneği ile çalışıyordu. Katottan kopan elektronlar anoda ulaşamadan cama çarparak, floresan adı verilen ışık parlamaları meydana getirmekteydi. 8 Kasım 1895 günü deneyi biraz değiştirip tüpü siyah bir karton ile kapladı ve ışık geçirgenliğini anlayabilmek için odayı karartıp deneyi tekrarladı. Deney tüpünden 2 metre uzaklıkta baryumplatinocyanite sarılı olan kağıtta bir parlama fark etti. Deneyi tekrarladı ve her defasında aynı olayı gözlemledi. Bunu mat yüzeyden geçebilen yeni bir ışın olarak tanımladı ve matematikte bilinmeyeni simgeleyen X harfini kullanarak "X ışını" ismini verdi. Daha sonraları bu ışınlar, "Röntgen ışınları" olarak anılmaya başlanmıştır.

Olayın fiziksel açıklaması 1912 yılına kadar net olarak yapılamasa da, buluş fizik ve tıp alanında büyük heyecan ile karşılandı. Çoğu bilim adamı bu buluşu modern fiziğin başlangıcı saydı. Bu vesileyle bugün tüm dünyada 8 Kasım DÜNYA RADYOLOJİ GÜNÜ olarak kutlanılmaktadır.

Radyoloji çalışanları, radyasyonla çalışmaktadırlar. Her yıl bir çok meslek mensubu kanserden ve meslek hastalıklarından yaşamlarını yitirmektedir. Dahası meslek hastalıkları ile mücadele etmek durumunda kalmaktadırlar.

 

Hizmet alımı adı altında çalışma sahalarının özelleştiriliyor olması münasebetiyle radyoloji çalışanlarının hakları bir bir ellerinden alınmaktadır. Radyoloji ünitelerinin, hizmet satın alma adı altında özelleştirilmek suretiyle hizmet kalitesi düşürülmüştür. Az personel ile çok iş yapma yaygınlaştırılmıştır.

 

Denetimden uzak bu merkezlerde mesleki ehliyet sahibi olmayan kişiler yaygın olarak çalıştırılmaktadır. Sağlık hizmetinin bir parçası olan radyolojik görüntüleme hizmetlerinin ehliyetsiz kişilerce yapılmasının ne denli sakıncalar doğuracağını ve kansere davetiye çıkardığını Sağlık Bakanlığının çok iyi bildiğini düşünüyoruz. Sadece bununla sınırlı değil. Bu merkezlerde gerekli gereksiz birçok radyolojik işlem yapılmaktadır.

Bir tomografi tetkikinin ortalama 350 akciger filmine eşdeğer radyasyon verdiğini biliyormuydunuz? 

 

Bu olumsuzlukların görmezden gelinmemesi ve çok ciddi kalıcı çözümler üretilmesini ümit ediyoruz.Tüm bu olumsuzluklara rağmen görevlerini tam bir özveri ile yerine getiren, radyoloji çalışanlarının 8 Kasım Dünya Radyoloji günlerini kutluyoruz.

EKSEN SAĞLIK BİR SEN GENEL MERKEZİ

 Okunma Sayısı : 5018         08 Kasım 2015

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 83057

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.